Mindfulness

Annemiek & Co • jun. 30, 2020

Mindfulness voor kinderen...én volwassenen.

We horen tegenwoordig veel over mindfulness en waarom dit zo goed voor ons is. Voor kinderen is het ook heel fijn om met mindfulness oefeningen bezig te zijn. Maar waarom zijn dit soort oefeningen voor ons als volwassenen en onze kinderen nu zo belangrijk? 

In onze huidige veeleisende maatschappij worden kinderen constant getoetst. We leren kinderen dat je constant moet presteren en moet voldoen aan een bepaalde standaard. Dit is niet alleen op school zo, maar ook bij hobby’s. Hierdoor gaan kinderen twijfelen aan zichzelf en gaan piekeren of ze wel slim, goed of snel genoeg zijn. 
Daarbij zijn social media en online gaming ook een belangrijke factor. Onze hersenen raken verslaafd aan de prikkels die we krijgen van ‘likes’ of het winnen van games. In de klas geeft dit ook problemen, kinderen zoeken constant contact met elkaar om maar een prikkel te krijgen. 

Maar volwassenen die een drukke baan combineren met bijvoorbeeld het ouderschap of een druk sociaal leven, lopen ook tegen deze aspecten aan. Wij gaan ook mee in de veeleisende maatschappij en zijn er trots op dat we doorgaan totdat we er bijna of soms helemaal bij neervallen. We zijn alleen maar bezig met het resultaat en genieten niet van de weg ergens naartoe. Van de tijd die we voor onszelf nemen, uit eten of naar de sportschool gaan, zijn een overdaad aan foto’s te vinden op social media. Elke 'like' geeft een prikkel aan onze hersenen. Aan die prikkels raken onze hersenen verslaafd, net zoals bij kinderen, waardoor we een tevreden gevoel over onszelf, buiten onze eigen ik zoeken. 

Door mindfulness oefeningen kom je stapsgewijs weer in contact met jezelf. In contact met je eigen binnenwereld en luisteren waar je eigen behoeftes liggen. Mindfulness is net zoals paarden en paardencoaching vriendelijk en oordeel loos. Waarin je leert luisteren naar je lichaam en compassie voor jezelf en anderen te hebben. 

Als je begint met mindfulness oefeningen en gaat luisteren naar je lichaam, worden veel mensen geconfronteerd met hoe uitgeput ze zijn. Op dit punt haken de meeste af, omdat men denkt juist moe te worden van de oefeningen en het even niet ‘aan’ staan. Het is juist dan een kwestie van door te zetten en te luisteren naar je lichaam en het die rust te gunnen. 
Voor ouders is het fijn om bijvoorbeeld een half uur voor het slapen gaan met de kinderen een mindfulness oefening te doen. Een mooi ritueel van voelen wat de dag met je doet, douchen of in bad, een liedje zingen en dan naar bed. 

Compassie, welzijn en zelfzorg is geen luxe maar een noodzaak. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter je in staat bent de dag door te komen en compassie naar je kinderen of collega’s te hebben. Maar hoe mooi zou het zijn als we onze kinderen dit al leren!? 

Op internet zijn een tal aan sites te vinden waar mindfulness oefeningen worden gedeeld. Begin bij simpele oefeningen, zoals telmeditatie. 
Dit is een eenvoudige oefening; je begint vanaf 1 te tellen van je ademhaling. Dit werkt hetzelfde als schaapjes tellen. Wanneer je merkt dat je aandacht weg is, begin je gewoon weer bij 1. Het werkt het best als je vanuit je buik ademhaalt en niet vanuit je borst. 
Dit kan je ook samen met je kind(eren) doen als onderdeel van het slaapritueel. 

Een échte aanrader is het boek van Eline Snel, ‘Stilzitten als een kikker; mindfulness voor kinderen (5-12 jaar) en hun ouders’, een boek boordevol mindfulnessoefeningen en verhaaltjes.  

door Annemiek & Co 20 apr., 2022
Voel jij j ook zo lekker in je comfortzone? Het is ook een fijne plek om te zijn natuurlijk, vandaar ook de naam. Maar besef jij je ook dat je vanuit je comfortzone niet groeit, maar stil staat?
door Annemiek & Co 17 feb., 2022
Waarom Anders Leren met Paarden?
Meer posts
Share by: